Museumsleder og billedkunstner Peder Stougaard fylder 60 år.

Peder Stougaard er børnehjemsdrengen, der blev uddannet som kok og siden hen udfoldede sig både som billedkunstner og som stifter og leder af Dansk Plakatmuseum. Lørdag 18. november fylder han 60 år og glæder sig over, at Dansk Plakatmuseums fremtid nu er sikret inden for rammerne af Den Gamle By.

Peder Stougaard er født i 1946 i Skive. Hans mor var enlig og magtede ikke at have ham, så de første 14 år af sit liv tilbragte han på børnehjem. Faderen lærte han aldrig at kende. Peder kom siden i lære som kok på Hotel Dagmar i Ribe.

Sin rette hylde fandt han inden for billedkunsten, som han mødte, da han i 1968 kom på Kunsthøjskolen i Holbæk og senere, fra 1969 til 1972, på Århus Kunstakademi.

Han foldede sig ud som billedkunstner og fandt efterhånden sin egen, karakteristiske stil, hovedet som udtryksform, hvor hans karakteristiske hoveder udgør et personligt symbolsprog og efterhånden har udviklet sig til et næsten ikonagtigt brand. Gennem årene har Peder Stougaard udstillet talrige steder i både ind- og udland, han har udført opgaver for firmaer, skoler og offentlige institutioner, og han har modtaget flere priser for sit kunstneriske arbejde.

Allerede mens han gik på akademiet åbnede han Galleri Øst i Knudrisgade i Århus. Han lavede her et par succesrige plakatudstillinger, som gav ham blik for plakatens muligheder. Både som kunst og som kulturhistorie. Og han begyndte at samle på plakater.

I 1981 stiftede han sammen med en kreds af plakatinteresserede den selvejende institution Dansk Plakatmuseum. Samlingen voksede, og planerne om en selvstændig bygning til plakaterne tog form. Kulturkronerne hang imidlertid ikke på træerne, måtte Peder Stougaard sande. Men han pressede på, gjorde samlingen synlig, lavede udstillinger, og i 1986 fik samlingen magasinlokaler i kælderen på Åby Bibliotek.

Peder Stougaard samlede meget bredt ind. Og han var om sig. Plakater fra forskellige lande, kunstplakater, turistplakater, gamle tobaksreklamer, ja også avisernes spisesedler indgår i den imponerende samling, som i dag skønnes at være på over 300.000 plakater. En samling, der både med hensyn til kunstnerisk kvalitet og kulturhistorisk bredde er helt enestående.

I 1993 fik Dansk Plakatmuseum til huse i en tilbygning til Århus Kunstbygning, som i de følgende år dannede ramme om den ene markante udstilling efter den anden: Danske plakatklassikere, politiske plakater fra forskellige lande, plakater fra besættelsestiden, H. C. Andersen, Henry Heerup og ikke mindst udstillinger med markante udenlandske kunstnere som Joseph Beus og senest Jörg Immendorff, som var Dansk Plakatmuseums sidste udstilling i Århus Kunstbygning.

Der var nemlig dukket en hel ny mulighed op i form af en sammenlægning med Den Gamle By, der i forvejen rummer talrige specialmuseer. Den organisatoriske fusion blev gennemført nytår 2006, og om et par år forventes det, at i Den Gamle By er en splinterny udstillingsbygning klar til Dansk Plakatmuseum. Dertil kommer, at samlingens fremtid er sikret i regi af et statsanerkendt museum, så tingene er på plads, når den tid kommer, at ildsjælen Peder Stougaard går på folkepension.

Efter en vis skepsis i starten er Peder Stougaard i dag lykkelig over denne løsning, og indtil den nye museumsbygning står klar laver han udstillinger i gallerier, på rådhuse, på museer og – naturligvis i Den Gamle By, der frem til 12. november viser udstillingen Danske Byer på Plakaten.


Der afholdes reception for Peder Stougaard i Møllesalen i Den Gamle By fredag 17. november kl 15-17.